Kirjavinkki Syyskuu 2018


Äiti marraskuu: kahdeksan pohdintoa on suomenruotsalaisen, ruotsiksi kirjoittavan Peter Sandströmin uusin teos. Kirja saa miettimään riemastuttavalla tavalla omaa suhdettaan perheeseen – jonkun lapsena olemiseen, vanhemmuuteen ja vanhenemiseen. Tarinoiden yksittäiset tapahtumat kuvaavat haikean kauniisti jokapäiväistä elämää.

Kirjan novellimainen rakenne hemmottelee lyhyiden tarinoiden ystäviä. Romaaneja rakastavien lukijoiden ei kuitenkaan pidä pelästyä: tarinat liittyvät hyvin yhteen, sillä ne kertovat kaikki Sandströmin ja hänen perheensä elämästä. Sandströmin edellinen teos, Laudatur, rakentui samoille teemoille ja voitti Runeberg-palkinnon vuonna 2017.

Sandström hallitsee tarkan lauseen ja lakonisen huumorin, josta tulee mieleen Petri Tammisen tuotanto. Yksityiskohtaiset virkkeet saavat välillä nauramaan ääneen, välillä taas haikean melankolian valtaan. Hieno lukukokemus!

Yhteistyössä Jokiranta Viestintätoimisto. http://www.jokiranta.fi/jutut/lukuvinkit-pieni-kirjapuoti