Kaikkihan me tiedämme ja tunnemme Tove Janssonin muumit, mutta moniko tietää, että hän kirjoitti paljon muutakin! WSOY on nyt julkaissut kaksi upeaa teosta, joissa kansikuvatkin ovat Janssonin tuotantoa: Valitut novellit ja Valitut romaanit. Koska itse olen romaanin ystävä enemmän, kerron nyt siitä.

Valitut romaanit sisältää teokset AurinkokaupunkiKesäkirjaKunniallinen petkuttaja ja Kuvanveistäjän tytär. Kirjassa on 576 sivua, joten kysymys on pienoisromaaneista. Jansson kirjoittaa arkisista tapahtumista usein ulkopuolisen tarkkailijan näkökulmasta. Juoni ei ole pääosassa, mutta pikkuhiljaa lukijaa alkaa todella kiinnostaa, mitä ihmettä oikein on tapahtumassa. Henkilöt ovat usein aika kulmikkaita, ja vähemmän miellyttävistä asioista, kuten vanhenemisesta, uskalletaan puhua kaunistelematta. Kieli on hyvää ja rauhallista, ja kautta linjan mukana on hienoinen ironia.

Lämmin suositus sekä omaksi lukemiseksi että lahjakirjaksi vaikka kevään valmistujaisiin. Kesäkirjan voisi lukea joka kesä uudelleen ja uudelleen.

Alkuperäinen julkaisu:
http://www.jokiranta.fi/jutut/lukuvinkit-pieni-kirjapuoti?fbclid=IwAR0cF9LDY36bCAgb1bvjGTCh5M38-YBqURx2pHMpm6EM_wKeKWDXLNnayLs