Lukemista rakastavalle on aina tapaus, kun lempikirjailijalta ilmestyy kirja. Joskus vastaan tulee pienoisia pettymyksiäkin, mutta tällä kertaa kirjakauppiaalle osui napakymppiin Petri Tammisen uutuus Musta vyö. Pidän Tammisen taidosta kirjoittaa lyhyesti mutta silti niin runsaasti, että rivien välitkin huokuvat ajatuksia ja tunnelmia. Musta vyö kertoo omakohtaisesti isän kuolemasta, tai paremminkin sen kokemisesta aikuisen pojan maailmasta käsin. Ollaan kuolemanpelon syövereissä, aikuistumisen pelossa (viisikymppisenä!) ja äidistäkin on huoli, mutta selviytyä pitää. Ja Tamminenhan selviytyy – onnistuen siinä samalla kirjoittamaan ison määrän erittäin hienoja aforistisia lauseita.

Petri Tamminen käyttää omaa elämäänsä materiaalina kuvatessaan erilaisia ilmiöitä. Niin tekee myös hänen poikansa Antti Rönkä, jonka esikoisteos Jalat ilmassa ilmestyi myös aivan juuri. Lukiessani kirjat peräjälkeen pääsin kurkistamaan Tamminen/Rönkä-perheeseen sekä isän että pojan näkökulmasta. Siinä, missä isä kirjoittaa oman isänsä kuolemasta, poika kirjoittaa omakohtaisesti koulukiusaamisesta ja siitä selviytymisestä. Ja miten kypsästi nuori kaveri sen tekeekään!

Suosittelen lämpimästi kumpaakin kirjaa! Parempaa suomen kieltä on vaikea kuvitella. Ja naisena otan kiitollisena vastaan mahdollisuuden päästä taas yhtä pientä mittayksikköä lähemmäs miehen sielunelämän ymmärrystä!